fredag 30 december 2011

Årets fem i topp

Med årets sista blogginlägg som Form 55 inspirerat till, så vill jag önska alla mina läsare ett riktigt Gott Nytt År!

2011 har ju varit året som jag mer aktivt börjat samla porslin och andra prylar igen, och dessutom börjat blogga om det. Och inte är jag ensam, för ni är ju en hel bunt där ute som bloggar om 1900-tals design och utgör en samlad kunskapsbank för mig.

Nå, nu hastar vi över till årets fem i topp som nedan presenteras utan särskild inbördes ordning:

1, Tyget Gröna äpplen som visade sig vara gjort av självaste Göta Trägårdh för Strömma. Jag har spänt upp tyget på ram och hängt upp det i min dotter Ediths rum. Jag vet inte hur mycket hon uppskattar det, men jag blir glad av tyget varje dag. Jag köpte det av Maria som har bloggen Prylodesign.


2, Bonnie Rehnqvists lampa för Törngrens krukmakeri. Nu står den bredvid sängen och förgyller sovrummet med sitt disiga sken.



3, Min Amfibis/Sagittariasamling från Rörstrand. Via ett litet fat som jag hittade på Stadsmissionen i somras har samlingen växt till att omfatta alla delar i serien utom det stora fatet som saknas. Men.. i bästa fall så har jag dock den saknade delen på lut inom kort!! Vem som formgivit delarna är dock fortfarande höljt i mörker.


4, Textiltrycken av Ilse Roempke är jag vansinnigt förtjust i. Det är dock ett litet förtret att de inte hittat någon bra plats på väggen ännu. Det får bli ett framtida projekt helt enkelt.


5, Fynden har blivit många, och de allra flesta har fått synas här på bloggen vid ett eller annat tillfälle. Jag vill dock avsluta fem i topp med några bilder från sommarens favoritloppis som fanns utanför Uddevalla och där jag tror att jag nästan fyllde hela bilen med saker som t.ex. Bonnie Rehnqvist-lampan, en dansk lampa, Ilse Roempketryck, delar ur Anna-Lisa Thomsons Ängsblom och rankabambuvas av Bo Borgström.. you name it! Jag hoppas att loppisen återuppstår nästa år också, för den bjöd på både vackert väder, fantastiska fyndchanser, gott fika, vacker utsikt och underbar stämning. Vi hyrde hus alldeles i närheten och hittade till den genom skyltar från stora vägen.



Ja det är väl inte svårt att längta till nästa sommars loppisar när man ser dessa soliga bilder :-)

onsdag 21 december 2011

Glory Svensk keramik


Allt det gamla goda uppmärksammade en vas som jag nyligen visade i inlägget Ett potpurri av små vaser. Själv ropade jag in vasen på Tradera för ett tag sedan, jag föll för formen och den vackra gula färgen,´men hade inte snokat reda på någon ytterligare info om Glory, svensk. Nu googlade jag dock och den första träffen var givetvis Porslinsbloggen, och om ni klickar in på den länken så hamnar ni på ett intressant inlägg om Örjan och Glory som publicerades för ganska precis ett år sedan. Själv nöjer jag mig att visa lite närbilder på vasen, och konstaterar att det är en trolig gissning att den är tillverkad vid Uppsala Ekeby.

Formen är organisk och helt klart frökapselinspirerad. Jag har sett runda varianter också som brukar gå under titeln kulvas på Tradera. Den här vasen är ca 12 cm hög.

Lika gult glaserad på insidan som på utsidan

Det finns en djupstämpel, men jag kan inte tyda den. Den ditmålade stämpeln  kanske har tillkommit senare och bara är rappakalja, jag vet inte. Känner någon igen den?

måndag 19 december 2011

En växande samling ..och mage

Skönheter i blått och grått
Det växer i snabb takt här hemma. Både samlingen med Amfibis och Sagittaria från Rörstrand, och min  mage har ökat snabbt i omfång på sistone. Jag vet faktiskt inte vad som växer snabbast, men det började ungefär samtidigt. Får se om delarna är de kompletta åtta när ungen tittar ut i april! Det som saknas nu är ett stort fat och det blir spännande att se om det är en Amfibis eller en Sagittaria som hittar hem först.


Tja, ska jag nöja mig med de här blandade delarna så är det förstås ett stort fat i den turkosa modellen  Sagittaria som kommer att göra samlingen komplett. Fatet är märkt med nummer 3.


lördag 17 december 2011

Ett potpurri av små vaser

..Härbärgerade på en hylla i min dotters rum. Hon är förstås helt obrydd så liten hon är. Vaserna är en mix av för mig känt och okänt. Två i glas längst till höger och resten i keramik/stengods.

1. Bromma keramik, 2. Glory svensk keramik, 3. Tomas Anagrinus, 4. Dansk, 5. Jasba (tysk), 6. okänd, 7. okänd, 8. W. Germany, 9. okänd vit glasvas, 10. våffelvas Paul Kedelv 


tisdag 13 december 2011

Friedel Ges Gesch


Loppista och Ljuva 50-tal har visat dem, och nu är även jag innehavare av sex stycken tyska ljusstakar från Friedel Ges Gesch som sägs vara från 60-talet. De är verkligen mina nya älsklingar, och har dessutom fler användningsområden än att bara se snygga ut. De är i plast och går att bygga ihop på höjden till ett torn. Väldans uppskattat hos den yngre generationen här hemma! Form och funktion, det gillar jag.

Jag tror att jag skulle kunna ha hur många som helst av de här. Just dessa är inropade i tre olika omgångar på Tradera.



måndag 5 december 2011

Ilse Roempke x 3


Precis som Porslinan gillar jag Ilse Claeson Roempkes textiltryck. Jag har samlat på mig tre stycken som precis har ramats in och som väntar på att få komma upp på väggen. Tyvärr klarar min kamera inte av trycket från den mörka årstiden särskilt bra, men jag kunde ändå inte vänta med att dela med mig av de förtjusande trycken.

Roempkes textiltryck dyker upp titt som tätt på Tradera, och man behöver inte betala många kronor för dem. Mina tryck har ju motiv av kvinnor, men jag har sett andra som har en mer folkloristisk stil. Jag tycker också att flera av dem har ett religiöst uttryck. Jag har inte hittat så mycket info om Roempke annat än det som finns på Wikipedia, och som ni också kan se via länken till Porslinan.
Den här har ett aningens större format än de andra. Alla tre är runt 30x40 cm.
Likadan som Porslinan har, och kanske det tryck som jag sett flest gånger på Tradera
Den här har jag visat förut, hittade den i somras på en loppis för en femma tror jag

Kanske gillar du också